no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
W ostatni styczniowy tydzień w IV grupie dzieci poznały różne możliwości spędzania wolnego czasu zimą na świeżym powietrzu z uwzględnieniem zasad bezpieczeństwa podczas zabaw na śniegu. Cała grupa zaangażowała się w odpowiedź na pytanie: Jak dbać o zdrowie? oraz przeganiała wirusy piosenką Pana Miłosza Konarskiego pt. „Uciekaj wirusie”. Pięciolatki prezentując inscenizację o zdrowiu dowiedziały się, gdzie należy szukać witamin oraz za co odpowiedzialne są witaminy A, B, C, i D. Bardzo ważnym elementem naszej pracy było omówienie piramidy zdrowia oraz określenie ulubionych produktów chętnie zjadanych przez dzieci. Na koniec tygodnia we współpracy z rodzicami zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne „Moja kanapka”, podczas których każde dziecko indywidualnie przygotowało swoją ulubioną kanapkę z produktów przyniesionych z domu. Na kanapkach znalazły się wędliny, sery i chętnie zjadane przez dzieci warzywa, takie jak sałata, ogórek, pomidor, rzodkiewka, papryka, kukurydza. Oczywiście najsmaczniejszym etapem naszej pracy było pałaszowanie przygotowanych kanapek i degustacja pysznej herbatki przygotowanej przez nasze panie kucharki.
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found
W środę, 15.12.2021r., dzieci samodzielnie robiły pierniczki – ugniatały, wałkowały ciasto, wykrawały foremkami w cieście różne kształty, a na koniec, po upieczeniu pięknie lukrowały i ozdabiały. Dzieci były bardzo zadowolone i szczęśliwe z efektów swojej pracy oraz z tego, że pyszne ciasteczka można również powiesić na choince. Zachęcamy więc do wspólnego pieczenia i ozdabiania pierniczków w domu, dlatego dzielimy się przepisem.
Pierniczki Składniki:
– 2 czubate łyżki powideł,
– 4 szklanki mąki tortowej,
– pół szklanki miodu,
– 2 jajka,
– 1 żółtko,
– 200 g masła,
– 5 łyżek śmietany kwaśnej 18%,
– 4 łyżeczki kakao,
– 1 opakowanie przyprawy do piernika 40g,
– pół łyżeczki soli,
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
– ¾ szklanki cukru trzcinowego
Wykonanie: Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy cukier, miód dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy powidła, przyprawę do piernika oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę studzimy, dodajemy jajka oraz śmietanę i miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, sól. Dodajemy masę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Owijamy w folie i dajemy do lodówki na ok. 1,5 godz. Ciasto wałkujemy na ok. 4 mm, wycinamy, słomką robimy dziurkę w każdym ciasteczku(na tasiemkę). Piec ok. 8 min w temp. 170 C. SMACZNEGO!!!:) no images were found
no images were found
Dnia 23.11.2021 Grupie 5 odbyły się warsztaty kulinarne, tym razem dzieci przygotowały zdrową przekąskę, która kojarzy się z wakacjami – gofry, jednak nie takie zwykłe, bo gofry szpinakowe.
Na początku dzieci zapoznały się z etapami tworzenia ciasta na gofry i ilością produktów, która należy użyć. Kolejno przystąpiono do działania. Odmierzano i po kolei dodawano potrzebne składniki. Kiedy masa była gotowa przytępiono do pieczenia. Na koniec oczywiście cie degustacja oraz mnóswto dokładek. W tej odsłonie szpinak posmakował naszym przedszkolakom.
Podrzucamy przepis na gofry:
Składniki:
Do misy blendera przełóż umyte i dobrze osuszone liście szpinaku. Zalej mlekiem, olejem, sokiem z cytryny, miodem i wlej również żółtko. Zblenduj całość na papkę.
Białko ubij osobno w miseczce.
Mąkę połącz z sodą i proszkiem i przesiej do zielonej masy. Wymieszaj mikserem. Dodaj ubite białko, wymieszaj łyżką. Nalewaj ciasto na kratki gofrownicy i piecz ok 3-4 minut, w zależności o tego jak szybko Twoja gofrownica piecze:)
no images were found
Zgodnie z obietnicą w miniony wtorek (16.11.) w śniadaniowym menu pojawił się „szwedzki stół”. Wszystkie przedszkolaki wykazały się kreatywnością w tworzeniu kanapek i zajadały je ze smakiem. Zapraszamy na fotorelacje!
W poniedziałek (08.11.) nasze przedszkolaki obchodziły Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W tym dniu podczas zajęć dzieci uczestniczyły w różnych aktywnościach. Wybierały zdrowe przekąski, układały owoce i warzywa wg kolorów, a także rozwiązywały zagadki i zadania związane ze zdrowym jedzeniem. no images were found
Składniki na keksówkę o długości 24 – 28 cm:
Suche składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
szczypta soli
Mokre składniki:
1 szklanka purée z dyni
⅓ szklanki cukru trzcinowego
½ szklanki oleju roślinnego
⅓ szklanki mleka roślinnego
2 łyżki octu jabłkowego
oraz: 6 kostek czekolady, garść świeżej lub suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Porady:
no images were found
no images were found
We wtorek 19 października nasze przedszkolaki samodzielnie przygotowywały sobie kanapki na śniadanie. Wśród produktów znalazły się wędliny, ser biały, jajka, papryka, ogórki, pomidory, rzodkiewka, szczypiorek i sałata. Dzieci wykazały się ogromną kreatywnością podczas dobierania składników i komponowania kanapek, apetyty dopisywały nadzwyczaj. Na pewno będziemy kontynuować takie śniadania, a „szwedzki stół” na stałe wpisze się w przedszkolny jadłospis.
no images were found