
- 16 grudnia 2021
- pp18
- 0 Comments
- Aktualności
„Świąteczne Pierniczki” od Grup 4 i 5 -Warsztaty Kulinarne
W środę (15.122021) Grupy 4 i 5; na tradycyjnych już warsztatach kulinarnych; przygotowały świąteczne pierniczki. Pracę rozpoczęliśmy od odmierzenia i ważenia potrzebnych składników. Wyrobienie ciasta wcale nie było takie trudne. Największą frajdą okazało się jednak wałkowanie ciasta i wykrawanie z niego ciasteczek. Po skończonej pracy przyszła pora na smakowanie wypieków. Pierniczki okazały się pyszne i znikały bardzo szybko. Nie zapomnieliśmy poczęstować nimi Panią Dyrektor i oczywiście nasze Panie Kucharki, które upiekły nasze wyroby.
Zachęcamy do wspólnego pieczenia w domu, dlatego dzielimy się przepisem.
„Pierniczki świąteczne”
(porcja na ok. 80-100 szt)
500 g mąki pszennej
200 g prawdziwego miodu*
200 g cukru pudru
125 g masła
1 jajko
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej (10 g)
szczypta soli
3 czubate łyżeczki przyprawy do pierników
Masło, cukier puder, miód i przyprawę do piernika lekko podgrzać, ale nie gotować (masa powinna być płynna).
Na stolnicę (albo do miski) przesiać mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlać rozpuszczony i lekko przestudzony miód z masłem.
Dodać resztę składników i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Blat, albo stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 4 części i po kawałku rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinać pierniczki. Pierniczki układać na natłuszczonej blasze albo na papierze zachowując odstępy, bo trochę urosną.
Piec ok. 8-15 minut w 160-170 stopniach aż będą złote, ale nie brązowe (w termoobiegu).
Pierniczki pieczone około 8 minut są nieco jaśniejsze, ale nie twardnieją i są od razu dobre do jedzenia.
*200 g miodu to cztery duże pełne łyżki, trochę więcej niż pół szklanki
Leave a Comment