- 29 października 2021
- pp18
- 0 Comments
- Aktualności
Ciasto dyniowe od Grupy V
W środę 27.10. przedszkolaki z Grupy V na warsztatach kulinarnych przygotowały ciasto dyniowe. O czym poczytać można w zakładce „Nasze działania”
Grupa V podzieliłam się z nami nie tylko ciastem ale i przepisem na nie. Zachęcamy do upieczenia ciasta w domu – naprawdę WARTO!!! 🙂
Ciasto dyniowe z żurawiną i gorzką czekoladą
Składniki na keksówkę o długości 24 – 28 cm:
Suche składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
szczypta soli
Mokre składniki:
1 szklanka purée z dyni
⅓ szklanki cukru trzcinowego
½ szklanki oleju roślinnego
⅓ szklanki mleka roślinnego
2 łyżki octu jabłkowego
oraz: 6 kostek czekolady, garść świeżej lub suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki przy pomocy trzepaczki. Mokre składniki odmierzyć w wysokim naczyniu blendera, a następnie dokładnie zmiksować blenderem na gładką, aksamitną emulsję.
- Przelać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać przy pomocy silikonowej szpatuły lub łyżki. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę oraz żurawinę, ponownie wymieszać i przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wsunąć do gorącego piekarnika i piec około 40 – 50 minut do momentu aż ciasto będzie rumiane, a patyczek wbity w ciasto suchy.
Porady:
- Purée z dyni to po prostu upieczona lub ugotowana dynia, zmiksowana na gładkie purée. Żeby je przygotować wystarczy piekarnik rozgrzać do 200 stopni, dynię przekroić na połówki lub ćwiartki i wsunąć go gorącego piekarnika. Piec do miękkości, czyli przez około godzinę, a następnie pozbyć się pestek i zmiksować.
Leave a Comment