
- 22 grudnia 2021
- pp18
- 0 Comments
- Aktualności
Pierniczki na choinkę od Grupy 1
W środę, 15.12.2021r., dzieci samodzielnie robiły pierniczki – ugniatały, wałkowały ciasto, wykrawały foremkami w cieście różne kształty, a na koniec, po upieczeniu pięknie lukrowały i ozdabiały. Dzieci były bardzo zadowolone i szczęśliwe z efektów swojej pracy oraz z tego, że pyszne ciasteczka można również powiesić na choince. Zachęcamy więc do wspólnego pieczenia i ozdabiania pierniczków w domu, dlatego dzielimy się przepisem.
Składniki: – 2 czubate łyżki powideł, – 4 szklanki mąki tortowej, – pół szklanki miodu, – 2 jajka, – 1 żółtko, – 200 g masła, – 5 łyżek śmietany kwaśnej 18%, – 4 łyżeczki kakao, – 1 opakowanie przyprawy do piernika 40g, – pół łyżeczki soli, – 3 łyżeczki proszku do pieczenia, – ¾ szklanki cukru trzcinowego
Wykonanie: Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy cukier, miód dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy powidła, przyprawę do piernika oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę studzimy, dodajemy jajka oraz śmietanę i miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, sól. Dodajemy masę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Owijamy w folie i dajemy do lodówki na ok. 1,5 godz. Ciasto wałkujemy na ok. 4 mm, wycinamy, słomką robimy dziurkę w każdym ciasteczku(na tasiemkę). Piec ok. 8 min w temp. 170 C. SMACZNEGO!!!:)
Leave a Comment